Forstoppelse (link til Sundhed.dk – åbner i ny fane)

Hvad er forstoppelse hos spædbørn?

Ved forstoppelse bliver afføringen fastere og hårdere. Derfor generer det barnet eller gør ondt, når det har afføring, og der bliver længere mellem afføringerne.

Hvad er symptomerne på forstoppelse hos spædbørn?

  • Mavesmerter
  • Grædeture
  • Smertefuld afføring, som er hård knoldet eller tynd

Hvordan stilles diagnosen?

Afføringshyppighed og afføringens udseende sammenholdt med grædeture, smertefuld afføring, hvor barnet presser, uden der kommer noget.

Hvad skyldes forstoppelse hos spædbørn?

Et brysternæret barn
Et barn, der bliver ammet, får sjældent forstoppelse. Det er fordi, brystmælk er let at fordøje. Brysternærede babyer har flere nyttige bakterier i tyktarmen, som er i stand til at nedbryde nogle af de proteiner i mælken, der ellers er tunge at fordøje. Det gør, at afføringen bliver blødere, og det bliver lettere for barnet at tømme sig.
Brysternærede spædbørn har også større mængder af et hormon, som kaldes motilin. Det stimulerer tarmbevægelserne.
Sammensætningen af brystmælken ændrer sig, efterhånden som barnet vokser. Derfor opfylder brystmælken alle de behov, spædbarnet har i ammeperioden.

Et flaskeernæret barn
Flaskeernærede spædbørn får oftere af forstoppelse, fordi modermælkserstatningen kan være vanskeligere for barnet at fordøje.
Et spædbarn, som kun får modermælkserstatning, har som regel færre tarmtømninger end et brysternæret barn. Afføringen bliver tykkere, og har en anden mere grønlig farve.

Afføring op til 6-månedersalder
Det er ligeså normalt for et lille brysternæret spædbarn at have afføring flere gange om dagen, som det er at have det så sjældent som en gang om ugen. I sjældne tilfælde kan der gå op til 3 uger uden afføring.
Flaskeernærede børn med modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse og bør have afføring dagligt.
Et mindre spædbarn bør kun få afføringsmiddel, hvis der går lang tid mellem afføring.
Brysternærede spædbørn har normalt hyppigere afføring, frem til de er 2 til 3 måneder gamle. Deres afføring er typisk gul.

Afføring efter 4-månedersalder
Når et spædbarn starter med anden føde som tillæg til mælk, har de oftere afføring. Og afføringens konsistens og udseende afhænger af, hvilken mad barnet spiser.
Spædbarnets afføring begynder at være som almindelig afføring, både i konsistens og lugt.
Når barnet begynder at spise fast føde, ændrer afføringsmønsteret sig. Barnet kan have afføring flere gange om dagen, eller der kan gå 2 til 3 dage mellem. På dette tidspunkt kan nogle børn få en let forstoppelse. Det er fordi, tarmen skal vænne sig til den nye mad.
Når spædbarnets mad består af mere fast føde, kan det få forstoppelse, fordi det drikker for lidt.

En ond cirkel
Når et spædbarn først bliver forstoppet, kan det komme ind i en ond cirkel. Det skyldes, at det gør ondt at få de større og hårde afføringsklumper ud, som har samlet sig i tarmen. Så kan der komme små sprækker ved endetarmsåbningen. Disse sprækker kan bløde og gøre ondt.
For at undgå smerter holder barnet ubevidst igen på afføringen, hvilket gør, at afføringen bliver længere i tyktarmen. Det øger optaget af vand fra afføringen, og gør den endnu hårdere. Det kan medføre, at barnet forbliver forstoppet.
Et forstoppet spædbarn har ofte koliksmerter, fordi den store mængde afføring i tarmen tvinger tarmen til at udvide sig.
I nogle tilfælde vil barnet ikke spise, og det kan kaste lidt op.

Hvordan behandler man forstoppelse hos spædbørn?

Det mest enkle råd er at give spædbarnet væske (vand).
Du bør ikke starte behandling med afførende midler uden kontakt med læge eller sundhedsplejerske.
Nedenfor er nogle andre råd, du kan prøve. Der er ikke videnskabeligt bevis for, at de hjælper, men forældre før dig har oplevet, at de kan hjælpe.

Hvad kan jeg selv gøre?

Holde øje med dit spædbarns afføring. Bevægelse af ben med rolige cyklende bevægelser ved fx bleskift – se iøvrigt nedenfor.

Massér barnets mave
Start ved navlen og masser så ud over i cirkler i urets retning. Lidt olie eller creme på fingrene kan også hjælpe. Fortsæt, hvis barnet kan lide massagen, virker fornøjet og er afslappet.

Cykelbevægelser
Placer barnet så det ligger på ryggen. Tag fat i læggene og bevæg dem i hurtige cyklende bevægelser. Det vil bidrage til, at mavemusklerne bevæger sig, og det kan give et let tryk på tarmene og stimulere dem til at bevæge sig.

Giv barnet et bad
Et varmt bad kan få barnet til at slappe af, så afføringen lettere kan passere.
Når barnet er afslappet i badet, kan du også massere maven som beskrevet ovenfor. Efter at du har tørret barnet, kan du smøre lidt creme eller vaseline omkring ydersiden af endetarmsåbningen.

Brug ikke termometeret for at stimulere til afføring
Før ikke et termometer eller andre ting op i barnets endetarm for at stimulere til tarmtømning. Det kan skade tarmen.

Vær sikker på, at du tilbereder modermælkserstatningen rigtigt
Hvis babyen får modermælkserstatning, bør du nøje følge retningslinjerne på pakken.
Laver du blandingen for tyk ved at putte mere pulver i den end anbefalet, kan det føre til forstoppelse og andre medicinske problemer.
Der findes forskellige mærker modermælkserstatning på markedet, men de har omtrent samme kvalitet. Det kan være fornuftigt at holde sig til ét mærke, fordi forskellige blandinger kan kræve forskellige fortyndinger.

Giv vand
Du kan give spædbarnet ekstra væske ved at give vand.

Hvordan undgår børn at få eller forværre forstoppelse?

Når barnet er blevet mellem 4 og 6 måneder, kan du starte med at give barnet grød og frugt- eller grøntsags-puréer. Disse er fiberrige, og vil bidrage til at forebygge forstoppelse.
Sveskepuré er særlig nyttig til dette formål.

Hvis forstoppelsen fortsætter?

Hvis ovennævnte råd ikke hjælper barnet, bør du søge læge. Måske kan det da være relevant at give et mildt afføringsmiddel i en kort periode.

Hvordan udvikler sygdommen sig?

Det er oftest forbigående, og prognosen er god.

Er forstoppelse hos spædbørn farlig?

Forstoppelse er ikke farlig.

Hvor udbredt/hyppig er forstoppelse hos spædbørn?

Forstoppelse er ikke sjældent hos spædbørn.

Kan spædbørn få forstoppelse mere end én gang?

Spædbørn vil ofte opleve tilbagefald af symptomer.